LokacijaOtiški Vrh 46A 2373 Šentjanž pri Dravogradu Slovenija
Telefon+386 02 87 20 136
E-poštainfo@tehnovar.si

Upogibanje pločevine

Z našim strojem, ki ustvari 300 Ton tlaka lahko zakrivimo pločevino do 150mm.

Ena najbolj pomembna lastnost mnogih vrst kovin je, njihova prožnost, kar pomeni da nam omogočajo upogibanje pločevine ne, da bi se takoj zlomile. Prožnost nam posledično zagotavlja obdelava kovin v različne željene oblike in velikosti.  Zaradi tega so kovine vsestransko zelo uporabne, saj morajo biti pogosto oblikovane za uporabo v specifične namene.

Stiskalnica za upogibanje pločevine

Je običajno ozek in dolg stroj, kateri se uporablja za upogibanje pločevine velikih dolžin. Stiskalnica zagotovi upogibanje tako, da s svojim spuščanjem s pomočjo noža, ki je nameščen na vrhu, ustvari pritisk na spodnjo kovino in jo zakrivi. Kovino lahko večkrat upognemo, dokler ne dosežemo želene oblike.

Upogibanje pločevine zahteva veliko sile in to lahko proizvedemo na različne načine kot so:

  • Hidravlični sistem,
  • Pnevmatski sistem,
  • Mehanski sistem

Mi uporabljamo Hidravlično stiskalnico za upogibanje pločevine, ki se pogosto uporabljajo za doseganje velikih sil.

Hidravlična stiskalnica

Upogibanje pločevine dosežemo s pritiskom noža v matriko. Namenjene so za specializirano obdelavo pločevin. Izvajajo težka dela saj zagotavljajo veliko upogibno zmogljivost, zaradi nameščenih dveh hidravličnih cilindrov, ki omogočata več nadzora. Pogosto jih uvrščamo po njihovem gibanju gor in dol. Imajo mirujoč spodnji del, kjer je vstavljena matrika in se zato imenujejo navzdol delujoče, ker se nož oz. smer gibanja premika navzdol.

Kaj moramo biti pozorni?

Pri upogibanje pločevine moramo na začetku biti pozorni, kateri material bomo upogibali, kateri nož bomo uporabili, silo pritiska in matriko.

Razumeti moramo, katero vrsto kovine bomo uporabljali zaradi njenih fizikalnih lastnosti. Namreč na primer visoko ogljično jeklo je zaradi njegove trdnosti manj upogljivo in bo potrebno nastaviti več sile. Kovine imajo običajno priporočen najmanjši polmer upogiba, na katerega se material lahko upogne, brez da bi ga pri tem poškodovali.

Matrika in nož, ki se uporabljata močno vplivata pri procesu. Matrika je votel material, na katerega je kovina položena pred upogibanjem. Lahko je več oblik kot so:

  • V – oblika,
  • U – oblika,
  • Vrtljiva oblika – valjasta oblika z 88-stopinjskim V-zarezom,
  • 90° stopinjska oblika

To je zelo trd in močan material, ki je po obliki že blizu želeni končni obliki upognjene kovine. Prav tako je tudi nož zelo trd material, ki se spusti na kovino. Zato morata biti pred delom matrika in nož pravilno izbrana, namreč pritisk noža na kovino in matriko nam zagotovi upogibanje.

Za končno obliko je odvisno od velikosti in oblike noža in matrike, katere smo uporabili. Običajno je stroj že opremljen tako, da nam omogoča hitro in enostavno menjavo matrik in nožev.

Do kakšne debeline lahko krivimo?

Razrežemo in zakrivimo vam lahko do debeline 120 mm.

Tehnovar

Kontaktirajte nas

    Evropski sklad za regionalni razvoj