LokacijaOtiški Vrh 46A 2373 Šentjanž pri Dravogradu Slovenija
Telefon+386 02 87 20 136
E-poštainfo@tehnovar.si

Plamenski razrez

Plamenski razrez je postopek, pri katerem se za razrez kovin uporabljata toplota in ogenj s taljenjem. Je eden izmed najbolj varnih postopkov razreza kovin, saj se pri obdelavi ne ustvarjajo iskre, katere bi lahko pripomogle pri požaru vnetljivih prisotnih snovi, kot pri navadnem rezanju ali struženju.

Kaj je plamenski razrez?

Postopek je že star približno 111-112 let in je znan pod številnimi imeni kot:

 • rezanje acetilena s kisikom,
 • rezanje s kisikom na gorivo
 • izgorevanje kisika
 • izgorevanje jekla

Plamenski razrez je termo kemijski postopek, ki zahteva vir intenzivne toplote imenovan “predgrevanje” in čisti kisik. Potreba po čistem kisiku je najmanj 99,5 % odstotna. Če se nam zmanjša čistost kisika za 1% odstotek se nam bo posledično zmanjšala hitrost rezanja za približno 10% odstotkov, tako da je čistost kisika zelo pomemben faktor.

Poleg zgornjega omenjenega faktorja so še tukaj zelo pomembne cevi in spoji, saj slabi spoji oz. počene cevi nam lahko tudi drastično zmanjšajo čistost kisika in posledično hitrost rezanja.

Plamenski razrez nam omogoča rezanje različnih materialov, ampak s posebnim pogojem! Nastali oksid mora imeti nižje tališče kot osnovni material, katerega je potrebno rezati.

Dober primer je aluminij, katerega ni mogoče rezati, saj je njegovo tališče 650 – 700 °C.

CNC stroj

CNC je kratica za ( Computer Numerical Control ), to so stroji kateri so “programeljive” narave, kar pomeni da za njihovo delovanje je potrebno vnesti instrukcije. CNC stroj, kateri je opremljen za plemenski razrez, je običajno sestavljen iz gorilnika za rezanje, rezalne mize in iz računalniške strojne opreme (kot so CPU, krmilniki, zaslona ter tastature oz. način vnosa oblike rezanja).

Običajno obstajata dve vrsti gorilnikov:

 • rezalna,
 • plazemska

Katerega bomo izbrali je odvisno od debeline kovine, katere je potrebno razrezati.

Spodnja slika prikazuje primer sodobnega CNC stroja za rezanje s plamenom, ki lahko doseže dvodimenzionalno gibanje tako s premikanjem po mostu kot s samim portalnim mostom.

 

CNC Laser cutting of metal, modern industrial technology.

 

CNC plamenski razrez zagotavlja veliko hitrejši, natančnejši in zanesljivejši razrez pločevin, kot z navadnim ročnim plamenskim razrezom. Informacije o razrezu, ki ga je potrebno opraviti so vnesene v elektronski obliki, katera je pa veliko bolj zanesljivejša metoda z manjšim možnosti napake, kot ročna na papirju.

Vse vnesene informacije je možno enostavno spreminjati, tudi če so samo malenkosti, nam omogoča te urediti in nam ni potrebno ponovno pisati celotnega programa.

Za natančnost in hitrost je zadolžen poseben programabilni krmilnik, kateri je zagotovo boljši kot od kakršne koli ročne metode pomikanja, zlasti pri izdelavi kompleksnih oblik v dvodimenzionalnem prostoru.

Dan danes večina sodobnih CNC strojev že vsebuje interaktiven sistem, kateri za brezhibno delovanje javi napako ob nepopolnem vnosu informacij v sistem.

Do kakšne debeline lahko režemo?

Omogočamo vam plamenski razrez pločevine od 1 do 150 mm debeline. Vendar pri tankih materialih je potrebno intenzivno predgrevanje, kot je hitrost rezanja, da zagotovimo kvaliteten rez, zato je zaželeno visokotemperaturno predgretje z visoko hitrostjo.

Postopek je za vse debeline enak in to pomeni, da je potrebno material predhodno segreti na temperaturo 870 – 980°C, nato se čisti kisik izpusti v predgreto območje in kovina nato oksidira ali sežge, zato se imenuje “Gorenje”.

Dejavniki, ki nadzorujejo kakovost reza?

Kakovost reza je odvisna od številnih dejavnikov, kot so:

 • Pravilna izbira konice rezalnika,
 • Pravilna izbira tlaka kisika,
 • Ustrezno predgretje, ta vključuje količino predgretja in razmerje med kisikom in gorivnim plinom,
 • Pravilna hitrost rezanja,
 • Pravilna izbira gorivnega plina,
 • Zadostna količina dovajanja hkrati kisika in plina, katerega uporabljamo pri nastavljenem delovnem tlaku

Večina teh parametrov se lahko razlikuje glede na material in površino kovine, katero je potrebno razrezati, zato je potrebno imeti strokovno osebje za upravljanje in vzdrževanje stroja.

Tehnovar

Kontaktirajte nas

  Evropski sklad za regionalni razvoj