LokacijaOtiški Vrh 46A 2373 Šentjanž pri Dravogradu Slovenija
Telefon+386 02 87 20 136
E-poštainfo@tehnovar.si

MIG varjenje

Varilni postopek MIG je eden najpogostejših postopkov varjenja, katerega se danes uporablja.

Varjenje je postopek povezovanje dveh kovin s segrevanjem kovinskih površin do tališč. Vendar ni tako preprosto, kot se sliši. Varjenje je zelo zahteven tehnični proces, katerega izvajajo samo usposobljeno osebje.

Mig varjenje je znano tudi kot plinsko obločno varjenje. Je vrsta obločnega varjenja, ki združuje dve kovini skupaj v eno celoto. To se naredi s segrevanjem kovin s pomočjo sproščanja električne energije. Energija se sprosti med površino, katero hočemo variti in med elektrodo. Vendar to še ni vse, poleg se še uporablja zaščitni plin, ki ščiti zvar pred vplivom delcev, kateri so prisotni v ozračju. Elektroda oz. varilna žica, katera se pomika iz konca gorilnika je prevlečena s fluksom.

Welding with a lot of sparks in a metal industry factory

Kako variti?

S pričetkom najprej potrebujete sledeče stvari, kot so varilna žica, plin in gorilnik (- držalo, skozi katero potuje žica). Žica je zelo pomembna in mora biti prave velikosti za tisto, kar varite.

 • Če na primer varite tanke kovine, kot so (aluminij, jeklo) je bolje, da uporabite varilno žico s premerom najmanj pol centimetra.
 • Ko varite debelejše kovine, je bolje uporabiti žico s premerom vsaj 15 mm.

MIG varjenje je vrsta varjenja, ki uporablja eno elektrodo. Konec elektrode je usmerjen na začetek zvara. Ko z elektrodo zadenete začetek zvara in gorilnik sprožite, se med kovino in elektrodo ustvari kontakt, ki kovino stopi skupaj.

Mig gorilnik

Je zelo pomemben, vendar kompleksen element saj je sestavljen iz:

 • Krmilnim kablom,
 • Kontaktno konico,
 • Šobo za plin,
 • Cevjo za plin,
 • Elektrodnim vodom,
 • Napajanjem,
 • Pretokom zaščitnega plina

Kontaktna konica je običajno izdelana iz bakra in je včasih kemično obdelana, kar zmanjša iskrenje, ki nastane med varjenjem. Je z napajalnim kablom priključena na vir napajanja, ki je odgovoren za prenos električne energije na elektrodo. Prav tako mora biti pravilne velikosti, saj bo določala območje stika med elektrodo in varjeno kovino.

Elektrodna žica je vodena in zaščitena s pomočjo elektrodnega voda, kar prepreči upogibanje in zagotavlja neprekinjeno podajanje žice.

Šoba za plin je odgovorna za enakomerno podajanje oz. vpihovanje zaščitnega plina na varilno območje. Če je pretok plina neskladen, potem zvar nebo zaščiten tako, kot bi moral biti. Večja plinska šoba ponuja večji zaščitni učinek, kar je priporočljivo takrat, kadar potekajo močni tokovi, pri čemer se proizvede večji zvar.

Napajalna enota oskrbuje z električno energijo, ki omogoča varjenja saj oskrbuje konico kontakta z električno energijo.

Prednosti MIG varjenja

Nam omogoča varjenje debelejše kovine, kot so jeklo, aluminij in titan. MIG varjenje nam omogoča varjenje različne kovine z zamenjavi varilne žice in zaščitnega plina. Prav tako je zelo prijazno do uporabnika saj ni potrebna uporaba ozemljitvene objemke, lahko pa z ozemljitveno objemko izboljšamo kakovost zvarov.

Zakaj izbrati MIG varjenje?

Omogoča nam enostavno ustvarjanje močnih, visokokakovostnih zvarov, ki so hkrati vsestranski in okolju prijazni. Ima več prednosti, med drugim:

 • Sposobnost ustvarjanja visokokakovostnih zvarov brez kakršnega koli polnila,
 • Enostaven je za učenje in uporabo – je vsestranski,
 • Ne oddaja škodljivih strupenih plinov, hlapov – kakovost zvarov je mogoče doseči z manjšo toplotno energijo
Tehnovar

Kontaktirajte nas

  Evropski sklad za regionalni razvoj