LokacijaOtiški Vrh 46A 2373 Šentjanž pri Dravogradu Slovenija
Telefon+386 02 87 20 136
E-poštainfo@tehnovar.si

Struženje

Omogočamo vam struženje veliko različnih vrst materialov vse od kovin kot so aluminij, jeklo, titan do plastike. Obdelovanec, kateri se struži ne sme presegati premera Ø  550 mm in dolžine 2000 mm.

Stružnica

Je stroj, ki se uporablja za oblikovanje kovinskih izdelkov, kateremu pravimo struženje. Struženje je, da obdelovanec, kateri je pritrjen na stružnico oz. njeno vreteno, se med vrtenjem zavrti v rezalno orodje. Hitrost rotacije nam omogoča hitro, učinkovito in natančno odstranjevanje materiala.

Vreteno poganja električni motor, kateremu lahko nastavimo poljubno hitrost za točno določeno delo. To ni avtomatski stroj, zato je za njeno izvajanje potrebna prisotnost usposobljene osebe, katera naloga je da rezalno orodje približa k vreteno oz. obdelovancu.

Namenjena so za natančno struženje trdnih materialov. Sprva je bila zasnovana samo za struženje kovin, struženje valjastih izdelkov, vendar zaradi njene vsestranskosti se uporablja še za struženje drugih novih materialov in potreb, kot so plastika, rezanje navojev, vrtanje in povečava lukenj.

Struženje
Struženje

Orodja

Rezalna orodja so običajno ploščata rezila iz karbida kot osnovnega materiala ali drugih zlitin, izjemoma so lahko drugih oblik po meri. Rezalno orodje, katero se zaklene v držalo nam zagotavlja varno struženje, saj preprečuje da bi se med obratovanjem iz snelo v primeru, če nastane sunek s strani obdelovanca.

Obstaja več vrst različnih orodij za določene namene, najpogostejša so:

 • Rezkalniki (Ustvari gladke ploskve),
 • Rotorezkalniki,
 • Rezanje
 • Posnemovalci robov (Ustvari zaobljene robove)

Sestava

Vodoravna stružnica je sestavljena na splošno iz treh glavnih komponent:

 • Vretena,
 • Držalo orodja,
 • Konjiček,
 • Postelja,
 • Vodilo,

Vreteno je pritrjeno na levi strani okvirja, glavna gred in mehanizem za prenos s premenljivo hitrostjo pa so nameščeni znotraj, obdelovanec pa je pritrjen na sprednji konec vretena skozi vpenjalno glavo.

Držalo orodja je pritrjeno na vodilo okvirja in ga je mogoče vzdolžno premikati. Sestavljen je iz več gradnikov oz. orodij. Njegova funkcija je vpenjanje stružnega (oz. rezalnega) orodja vzdolžno, prečno ali poševno.

Konjiček je nameščen na vodilo okvirja in ga je mogoče vzdolžno nastavljati. Njegova funkcija je podpiranje dolgega obdelovanca z zgornjo konico ali namestitev orodja za obdelavo lukenj, kot je sveder ali nož.

Postelja je nameščena na levi in desni nogi in njena naloga je, da podpira glavne komponente in med delovanjem ohranja natančno relativno pozicijo med delovanjem

Vodilo je pritrjeno na sprednji strani okvirja in vsebuje mehanizem za spreminjanje podajanja obdelovanca.

Hitrost struženje

Hitrost struženje je zelo pomemben faktor, saj če presega določen prag se lahko odlomi rezalno orodje. Zato je pomembno vedeti:

 • Globina reza za hrapavo obdelavo,
 • Globina reza za končno obdelavo,

Največji rezi za grobo obdelavo so nekje med .010 vse do .030, odvisno od materiala, katerega bomo obdelovali, za končno obdelavo pa med .002 in .012.

 • Hitrost podajanja za grobi rez,
 • Hitrost podajanja za končni rez

Hitrost podajanja za grobi rez se giblje med .005 in .020, odvisno od materiala, katerega bomo obdelovali, za končno obdelavo pa med .002 in .004.

Kaj lahko stružimo?

Omogočamo vam struženje veliko različnih vrst materialov vse od kovin kot so aluminij, jeklotitan do plastike. Obdelovanec, kateri se struži ne sme presegati premera Ø  550 mm in dolžine 2000 mm.

 

Tehnovar

Kontaktirajte nas

  Evropski sklad za regionalni razvoj