LokacijaOtiški Vrh 46A 2373 Šentjanž pri Dravogradu Slovenija
Telefon+386 02 87 20 136
E-poštainfo@tehnovar.si

CNC Rezkanje

CNC rezkanje je namenjeno za izdelavo visoko natančnih delov z visoko toleranco od majhnih vse do srednje velikih kosov. Omogočamo vam rezkanje obdelovanca  z največjimi dimenzijami 1200x500x400 z odstopanjem med +/- 0.001 in +/- 0.005.

CNC rezkanje ali računalniško krmiljenje je postopek, ki za obdelavo uporablja računalniško krmiljenje in vrteča se večtočkovna rezalna orodja za postopno odstranjevanja materiala iz obdelovanca.

CNC rezkanje

Začne se z izdelavo našega dela v programu CAD 2D ali 3D modela. Nato pa se dokončna izvedba izvozi v CNC združljiv format datoteke in s pomočjo programske opreme CAM pretvori v CNC program stroja, kateri je sposoben interpretirati naloge stroja in premike orodja po obdelovancu.

Pred pričetkom zagonom stroja, najprej pritrdimo obdelovanec na delovno površino stroja (oz. delovno mizo) in rezkalna orodja pritrdimo na vreteno stroja šele nato lahko poženemo naš program.

Naš CNC rezkalni stroj prične postopek rezkanja, tako da stroj prične vrteti rezalno orodje s hitrostjo do tisoč vrtljajev na minuto. Ampak seveda, to je odvisno od vrste rezkalnega stroja in zahtev uporabe, ko se orodje zareže v obdelovanec.

CNC rezkalni stroj običajno premika obdelovanec z vrtenjem rezalnega orodja, rezkalni postopki, ki se držijo takšnega načina pravimo “plezalni postopki rezkanja”, medtem ko so nasprotni postopki znani kot običajni postopki rezkanja.

CNC

Na splošno je rezkanje najprimernejše kot sekundarni ali zaključni postopek že obdelanega obdelovanca, ki omogoča izdelavo posebnih del:

  • Vrezovanje lukenj,
  • Vrezovanje navojev

Vendar ga lahko uporabimo tudi za oblikovanje obdelovanca od začetka do konca. V obeh primerih postopek rezkanja postopoma odstranjuje material, da tvori želeno obliko.

Postopek CNC rezkanje

CNC rezkanje se prične tako, da najprej orodje posname majhne koščke kovine, katere imenujemo “ostružke” z obdelovanca, da tvori približno obliko. Šele potem prične z visoko natančnim rezkanjem, da posname ves odvečni material z natančnimi lastnostmi in specifikacijami.

CNC vrtanje

Običajno CNC rezkanje zahteva za zaključen del več obdelovalnih prehodov, da doseže želeno natančnost izgleda končnega izdelka. Za bolj geometrijsko zapletene dele bodo za dokončanje postopka izdelave morda večkrat potrebno spremeniti nastavitve CNC stroja.

CNC Rezkalna orodja

Za izdelavo različnih geometrij, CNC stroj uporablja različna orodja.

  • Ravna rezalna glava se uporablja za obdelavo rež, utorov, lukenj. Njihova geometrijska oblika omogoča obdelavo elementov z različnimi detajli.
  • Svedri so pogost in hiter način ustvarjanja različnih velikosti lukenj (od 0.05mm do 38mm).
  • Globinsko rezkanje uporabimo za luknje z nestandardnim premerom.
  • Navojni sveder se uporabljajo za izdelavo navojnih lukenj. Za ustvarjanje navoja je potreben natančen nadzor hitrost vrtenja.
  • Rezkalnik se uporablja za odstranjevanje materialov z velikih ravnih površin. Za njih je značilno, da imajo večji premer kot končno rezkalno orodje, zato potrebujejo manj prehodov za obdelavo velikih površin, kar skrajša skupni čas obdelave in ustvari ravne površine.

 

S kakšno natančnostjo?

CNC rezkanje je namenjeno za izdelavo visoko natančnih delov z visoko toleranco od majhnih vse do srednje velikih kosov. Omogočamo vam rezkanje obdelovanca  z največjimi dimenzijami 1200x500x400 z odstopanjem med +/- 0.001 in +/- 0.005. Vendar nekateri CNC stroji so zmožni tudi doseči +/- 0.0005 odstopanja. Premer obdelovanca je lahko od Ø 0 mm vse do 500 mm

 

 

Tehnovar

Kontaktirajte nas

    Evropski sklad za regionalni razvoj